Onnistuin ostamaan Pirkkalan Citymarketista taannoin kilon verran hirven kulmapaistia, jonka pakastin. Ajatuksena oli, että joulun päätteeksi, sian lihaan kyllästyttyämme, nauttisimme hirvipaistia, varsinkin kun oli vieraita tulossa. Lauantaina suuri hetki koittikin.
Otin paistin jo perjantaina sulamaan ja lauantaina aamusta jääkaapista lämpenemään. Päätin säveltää reseptin itse, kun en muistanut miten joskus aikaisemmin oli työpaikan saunaillassa valmistettu paistia. Reseptin nimi tuolloin oli ollut Hyrynsalmi special, ja minulla hatarat mielikuvat siitä miten se valmistettiin.
Pilkoin lihan palasiksi, sellaisiksi reiluiksi "karjalanpaistipaloiksi" ja poistin kalvon lihasta. Vaatii muuten terävää veistä. Sitten paistoin palat kevyesti paistinpannulla voin kanssa, hirvi on melko kuivaa lihaa ja voista siihen tarttuu mukavasti makua. Pilkoin kaksi isoa sipulia isohkoiksi suikaleiksi. Pistin lihat ja paistaessa kertyneen nesteen pataan. Maustoin lihat suolalla, pippurilla ja runsaalla tinjamilla. Sitten sipulit päälle ja pata uuniin, kannen alla. Lihoista oli paistaessa tullut niin paljon nestettä, että ne olivat mukavasti kosteina padassa.
Annoin satsin hautua uunissa parisen tuntia ennen kuin lisäsin joukkoon ruokakerman (10%), yhteensä jotain 3.5 dl. Laitoin joukkoon myös vehjäjauhoja, mutta niillä ei ollut toivottavaa, saostavaa vaikutusta. Tunnin lisäpaistelun jälkeen testasin makua (lisää suolaa) ja lisäsin uunin lämpöä niin, että seos jo hivenen kiehahti. Tällöin pistin siihen maizena-seoksen joukkoon saostamaan sitä (toimi) ja takaisin uuniin hetkeksi. Lisukkeena tarjosin perunamuusia ja puolukkahilloa sekä joulun jäännössalaatteja. Oli muuten hy-vää.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti