Eilen olisi pitänyt ottaa auton peräkontista kuva tähän kirjoitukseen, niin otsikon mukainen se oli.
Nyt tosiaan on sadonkorjuun aika. Viikonlopun saaliina (kotiin tuotavaksi) oli noin 1,5 litraa tyrnimarjoja, 3,5 litraa puolukoita, iso muovikassillinen omenoita, toinen puolikas kassi syötäväksi sekä kolme noin neljän, viiden kilon kurpitsaa ja pienempi spagettikurpitsa.
Tyrnit jo ehdimme siivota ja pakastaa. Tyrnimarjoja sellaisenaan ei kyllä mielellään syö, ainakin minun makuuni ne ovat liian happamia, mutta niistä tehty kiisseli vaniljakastikkeen kanssa on todella hyvää. Ja marjat ovat riittoisia, puolen litran annoksesta saa reilusti toista litraa kiisseliä, marjoja ei tyypillisesti laiteta kuin kattilan pohjan täytteeksi.
Puolukat pitäisi keiteillä hilloksi. Olen jo monena vuonna tehnyt puolukkahilloa suurinpiirtein samasta määrästä ja se yleensä riittää talveksi, joidenkin liharuokien sekä maksalaatikon kanssa syötynä. Omatekemä hakkaa kaupan valmisteet 6-0.
Omenatkin keitetään sokseeksi. Tykkään laittaa omenasosetta lusikallisen puuron sekaan, ja oma sose on kaupan soseita parempaa. En tee makeaa sosetta vaan sellaista omenan makuista :), piirakkaan en sitä juurikaan laita. Piirakat tehdään kokonaisista omenoista. Ehkä pitääkin vääntää amerikkalainen omenapiirakka.
Kurpitsoista kaksi menee jakoon, mutta kolmannesta tulee kurpitsapikkelsiä porkkanan kanssa. Spagettikurpitsan syömme laatikossa tai puolikkaana paistettuna ja täytettynä.
Seuraavan viikon, puolentoista ajan meillä siis tuoksuu jokin keitetty sose ja joko etikka tai sokeri. Urakka on työpäivän jälkeen melkoinen, mutta näitä sitten nautitaan talven ajan! Jos jaksan, leivon sen amerikkalaisen omenapiirakan viikonloppuna. Happamia omenakuutioita sokeri-kaneliseoksella marinoituna piirakkakuoren sisällä ja vaniljakastiketta päälle, jami!
maanantaina, syyskuuta 15, 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti